Onze Activiteiten

   Home    Het Bestuur     Aqua nieuws       Geschiedenis    Clubhuis    Route beschrijving          Info   Links    foto en video's    Gastenboek    Maandblad


 

Henk Piek

 

Wij ontvingen het droevige bericht dat Henk Piek toch nog onverwachts op 85 jarige leeftijd is overleden.

Henk was min of meer vanaf de oprichting lid van Aquarius. Henk was een verenigingsman en zocht de gezelligheid. Al gauw werd Henk gevraagd om de boeken en tijdschriften te archiveren hetgeen hij nauwgezet deed. Alle boeken werden gerubriceerd en van een nummer voorzien en op een kaartsysteem vastgelegd.

Ook werd Henk beheerder van het aquarius winkeltje. Alle artikelen werden geprijsd volgens zijn inzicht: inkoop plus 20%

En verder hielp hij Nel en Etty met bevoorraden van de keuken annex bar. De zware kratten Amstel bier werd hem op het laatst toch te zwaar en moest hij opgeven.

Henk verhuisde naar een aanleunwoninkje in Almelo om dichte bij zijn zoon te wonen.

Wij missen de markante verschijning van Henk aan de grote tafel zo ook Etty achter de bar / keuken.

Wij wensen Etty en haar geliefden veel sterke

 

Het is zondagmorgen 20 oktober. Ik kruip achter de computer om een verslag te maken van het jaarlijks aquarius-uitje.

 

De commissie had het weer goed voor elkaar. Om 11.30 uur, een mooie tijd voor ons ouderen, vertrokken wij (35 man) met een ware touringcar naar Aqua Zoo in Leerdam. Daar werden wij ontvangen met een bakkie koffie (tweede gratis) en heerlijk appelgebak.

De vele bakken van allerlei biotopen oogsten veel lof. Een genot om te zien.

Ik ben (stiekem?) achter de bakken wezen kijken. Dan zie je wat er aan filtering te pas komt om die grote bakken helder te houden.

Na een uurtje togen wij naar de glasblazerij. Hier werd getoond wat er voor komt kijken om gekleurde massieve bollen te vervaardigen.

Mij bevreemde het dat met glas van 1200 oC in de open lucht gewerkt wordt. Op mijn werk vroeger was ook een glasblazers afdeling. Daar  moest boven de vlam een afzuiging staan. Bij zulke hoge temperatuur komen giftig silicadampen 

vrij!

Vervolgens togen we naar de boot waar we om 16.00 uur incheckten voor een drie uur durende tocht over de Linge. Om deze tijd van het jaar was het “buitengebeuren” wel wat saai maar in de boot was het levendig genoeg. Wij waren niet alleen. Nog een paar gezelschappen hadden iets te vieren en waren best wel luidruchtig.

Op de boot werd ons een lopend buffet voorgeschoteld.  Weliswaar simpel maar goed verzorgd. En met wat drankjes erbij werd het een geslaagde tocht.

Na thuiskomst werd er nog even nagepraat in het Prinses Irene clubgebouw. Hier had ik de gelegenheid om Rob te bedanken voor de organisatie van deze dag. Een setje Texels bier en een fles Texel juttertje was zijn deel.

Wie schetst dan mijn verbazing toen Lenie het woord nam en mij namens de leden bedankte  voor de jaren inzet voor de club. En het bedankje werd begeleid met een schrijven waarin mij een week verblijf werd toegezegd in het 7 persoons vakantiehuis van Servitas op de Veluwe. Mooi geschenk.

In de begeleidende tekst stond ook dat ik alvast bedankt wordt voor het vele werk dat ik voor de vereniging nog zal doen.  Ja, Ja, slimmeriken.

Ik heb toegezegd dat zolang de verengingsavonden goed bezocht worden ik de huidige taken zal voortzetten.

Ook Emmy werd blij verrast door Rob met een geweldige bos bloemen. Deze staan nu te pronken in de huiskamer.

 

 

 

Vereniging bijeenkomst dinsdag 19 november 20.00 uur in Prinses Irene gebouw:

 

Bart Laurens: “Een grote bak gemakkelijker?”

 

“Een grote bak gemakkelijker?”

 

Tijdens de gesprekken over de aquariumliefhebberij wordt al gauw geopperd: “Een groot aquarium is veel gemakkelijker dan een klein bakje.”

Waarom?/Waardoor?: Veel stabieler, dus veel minder problemen. Bart Laurens heeft ruim 12 jaren een 1.000 liter aquarium gehad, met de respectabele afmetingen 310 x 65 (diep) x 50 (hoog) cm. Niet echt een klein bakkie.

Spreker heeft in al die jaren natuurlijk verschillende zowel positieve als negatieve ervaringen opgedaan. De eerste twee jaren ging zijn bak “als een speer” !! Leuke resultaten bij de keuringen. 2007: 2e plaats verenigingskeuring. 2008: 2e plaats district en 2008: 1e plaats verenigingskeuring. 2009: 1e plaats district ZHN. Inmiddels is Bart in het bezit van het “Ere diploma certificaat goud” van de NBAT.

Daarna ging het opeens bergafwaarts met de kwaliteit van zijn aquarium en van deelname aan de landelijke keuring werd daarom door Bart afgezien. Toen volgde een jaar van vechten tegen de algen. Met heel veel moeite en zorg kwam de bak toch nog net op het juiste moment weer op niveau. Inmiddels had Bart de overstap gemaakt van Danio Rerio Delft naar Paluzee Zoetermeer. Resultaat van de verenigingskeuring 2009: 3e plaats.

Bart vergelijkt zijn aquarium graag met een groot schip. Een klein bootje is licht bestuurbaar en gemakkelijk wendbaar. Een groot schip is log en het kost veel energie om van een eenmaal ingeslagen koers af te wijken.

Spreker begon aan zijn grote aquarium het het idee van: “Dan heb ik een mooie grote bak, waar ik lekker uren voor op mijn kont kan gaan zitten om ernaar te kijken”. Een soort breedbeeldtelevisie met permanent natuurprogramma. Spreker heeft wel meer dan 50 jaren allerlei vivarium-ervaring, maar nog nooit haalde hij een project in huis waar hij zoveel tijd, geld en energie in heeft moeten steken, als in deze bak. In tijden dat het goed gaat is dat alles meer dan de moeite waard, maar wanneer het tegen zit, zeg dan nooit tegen hem dat “een grote bak veel gemakkelijker is dan een klein bakkie !!”

Tijdens deze presentatie neemt Bart Laurens u aan de hand van zijn eigen aquarium mee langs veel verschillende onderwerpen die betrekking hebben op onze liefhebberij, waardoor dit weer een zeer gevarieerde presentatie wordt.

 

Jaarlijks aquarius uitje

 

Uw evenementen commissie heeft een programma samengesteld waar we het leerzame (op aquaristiek gebied) en het aangename  (weer eens onderling verbonden zijn) hebben trachten te verenigen.

Onder voorbehoud dat veel leden deel nemen, heeft het bestuur daarvoor fors in de buidel getast.

 

Op zaterdag 19 oktober verzamelen we in het Princes Irene gebouw om 11.30 uur. Per bus gaan we naar Leerdam.

 

Daar bezoeken we de UNIEKE ONDERWATERDIERENTUIN “Aqua Zoo”. O.a. met de haaienbabykraamkamer en het met 6000 l water gevulde haaien aquarium. Verder zijn er ruim 40 vivaria met een totale oppervlakte van 400 m2. De exploitatie is in handen van onze zustervereniging “De Discus”.

 

Daarna bezoeken we de plaatselijke glasblazerij. Altijd weer spectaculair hoe creatief mensen om kunnen gaan met vloeibaar (en heet!) glas!

 

Vervolgens nemen we jullie in de boot voor een tochtje over de Linge (deels in het donker maar er is verlichting!).

 

Op deze boot genieten we gezamenlijk van een buffet zodat u bij thuiskomst niet meer hoeft te koken. De drankjes zijn daarbij, zoals overigens geldt voor de hele dag, voor eigen rekening. Om ca 20 uur zullen we weer thuis zijn.

 

De inschrijving staat open voor de leden van Aquarius. Elk lid mag zich laten vergezellen door één introduce. Introducees betalen hiervoor een bijdrage van  € 15.

 

Wij verzoeken jullie om je zo snel mogelijk, maar vóór 1 september op te geven. Enerzijds opdat  bus en boot geregeld kan worden maar ook om na te gaan of er voldoende animo is om de bijdrage van het bestuur te rechtvaardigen.

 

Graag aanmelden bij Rob:

Email (voorkeur) rcdegraaf@casema.nl of tel (na 19 uur) 0618479140

 

De bijdrage van de introduce naar NL61RABO0329997807 tnv RC de Graaf. Graag direct voldoen bij opgave.

 

De evenementen commissie Rob,Hassan en Bert.

 

 

Verenigingsavond Dinsdag 24 september 2019: Lezing door ons Lid Jan van Gastel

 

De lezing op 24/9 zal gaan over het microscopisch kleine leven in het water van onze aquaria en vijvers.

Als je met het blote oog in het water kijkt zie je er helemaal niets van, maar steek je bijvoorbeeld je hand in het water en trek je die weer terug, dan zitten in het dunne filmpje water dat aan je hand blijft hangen miljoenen beestjes en plantjes: bacteriën, algjes, amoeben, pantoffeldiertjes, wormpjes, raderdiertjes en nog veel meer. Die gaan zelfs op je hand gewoon door met waar ze mee bezig waren, zoals eten. Het zijn voor een groot deel eencellige diertjes en plantjes, maar ook meer complexe soorten zitten in dat water. Ze zien er totaal anders uit dan we van planten en dieren gewend zijn. En ze gedragen zich ook anders. Wij zijn bijvoorbeeld gewend dat planten zich niet zelfstandig kunnen voortbewegen. Veel microscopisch kleine algjes kunnen dat bijvoorbeeld wel. Het verschil tussen plant en dier zoals wij dat kennen vervaagt dus onder de microscoop. Aan de hand van foto's en filmpjes die ik zelf voor het overgrote deel door mijn microscoop heb gemaakt, vertel ik daar tijdens de lezing over.

 

Overdracht clubhuis vrijdag 23 december 2018

Na weken van opruimen en uitverkopen werden de sleutels met pijn in het hart overgedragen aan de Gooische Fotoschool. Het is niet anders. Wij zijn er wel trots op dat de fotoschool zo enthousiast is over het door onszelf ontworpen gebouw.

 

Zaterdag 6 oktober 2018 organiseert de evenementen commissie een uitstapje naar de orchidee hoeve in Luttelgeest. Daarna is er een koud buffet in het clubhuis. Er zal een kleine bijdrage aan de deelnemers gevraagd worden.

 

Verenigingsavond 18 september. 20.00 uur in het clubhuis. Toegang vrij.

 

Henk Grundmeijer: “Labyrintvissen in beeld en woord'

Ik neem u mee langs de mooiste soorten. Ik ben een kweker en u zult dus ook de balts, paringen, nesten en jongen zien van diverse soorten. Speciale aandacht voor de chocoladegoerami die ik verschillende keren heb gekweekt. Prachtige vissen, mooie verhalen en interactie met de bezoekers, dat kunt u van mij verwachten.

 

Clubhuis perikelen

 

Het is U vast ter ore gekomen dat Givaudan ons heeft laten weten de buiten- en binnenvijver te gaan dempen. Ook het aquarium in de hal zal opgedoekt worden. Dit houdt voor Aquarius in dat de vaste kosten (huur clubhuis en energie) niet meer opgebracht kunnen worden.

 

Wij hebben nog een contract met de gemeente tot eind 2018. Er is inmiddels al overleg (27 oktober 2016) met de gemeente geweest of dit contract tussentijds beëindigd kan worden.

Het bestuur vond het noodzakelijk om de leden te raadplegen hoe nu verder met de vereniging  en laste daarom een algemene ledenvergadering Dinsdag 6 december.

 

Na een lange discussie over de mogelijkheden is uiteindelijk besloten tot het volgende:

 

A: er is overleg met de gemeente om het huurcontract dat loopt tot eind 2018 open te breken. Het moet bij de gemeente nog in de raad besproken worden dus wanneer wij een antwoord krijgen is onbekend.

B: er is besloten om vooruitlopend op het besluit van de gemeente de kosten in ons clubhuis te gaan reduceren. Dit houdt in dat we de vis- en plantenstellingen en het palladium  gaan afbreken en wij nog één gemengde bak gaan houden voor de opvang van vis en planten.

De twee show bakken zullen nog even blijven staan. Die worden afgebroken als we weten wat we gaan doen.

Sloop van deze stellingen kan op zaterdagen gebeuren, haast is er niet dus een ieder die kan helpen graag maar geen stress.

C: Als het allemaal zover is zullen we een uitverkoop gaan houden van de resterende spullen in winkel, bar en magazijn.

D: Vanaf januari zullen we alleen nog open zijn op de zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Er is een dringend verzoek aan de aanwezige leden gedaan om dan ook eens werkelijk te komen.

Er is niets frustrerender dan met en paar man te wachten tot er iemand komt.

 

Inm,iddels (nu 17 februari) heeft Frans de visstelling afgebroken.

 

Op 18 februari is een mailtje gestuurd naar mervr. Van dijk en de heer Drooger met de vraag: Hoe staat er voor?

22 december 2016: kerststukjes maken bij voldoende deelname

 

Lieve mensen,
Wat jaren geleden maakten we bij Aquarius samen mooie kerststukjes. Dat waren gezellige avonden ook door de gastvrijheid die Aquarius bood.
Al vele jaren maak ik kerststukjes en het is misschien leuk om dat ook nog eens bij Aquarius te doen.
Als u daar iets voor voelt neem dan contact met mij op. Samen met het bestuur bepalen we dan of het doorgaat. Denk ook even na of u in een stukje bloemen wilt verwerken zoals witte of rode roosjes of dat u andere suggesties heeft. Ik kan dan zorgen dat ze er komen. Neemt U wel mee: een snoeischaar, aardappelmesje en eventueel een mandje of iets dergelijks.
Aquarius wil wat op de kosten toeleggen zodat het u hooguit enkele euro's kost.
Met vriendelijke groet,
Joke van Roosmalen
Tel 5253204
Email:  jokevanroosmalen75@gmail.com

 

29 december 2016: oudejaarsborrel 20.00 uur tot 22.00 uur

 

Dinsdag 24 januari 2017: Peter van Oranje met de lezing:

 

“Juweeltjes uit Azië”

 

Azië is het grootste werelddeel op aarde. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Noordelijke IJszee, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan. Het continent telde in 2006 circa 3,97 miljard inwoners, dit was 61% van de totale bevolking op aarde.

Dit werelddeel bestaat uit talloze rivieren en eilandjes. Tussen en onder het door de rivieren meegevoerde drijfhout en vele plantensoorten vind men veel verschillende soorten aquariumvissen terug. Het rivierwater is doorgaans erg zuurstofrijk.

Naast rivieren kent Azië ook andere wateren, zoals al dan niet dichtbegroeide wateren. Deze wateren bieden veel schuilplaatsen voor de daar levende vissen. Het water is doorgaans zacht met een lage PH waarde en bevat soms ook weinig zuurstof.

“Juweeltjes uit Azië” is een lezing waarin we in een avondvullende PowerPoint presentatie, bestaande uit meer dan 130 foto’s, waar we veel aquariumvriendjes die uit Azië komen de revue laten passeren. We zullen per soort zien hoe ze gehouden moeten worden, welke eisen ze stellen aan watersamenstelling voeding en inrichting. Ook zullen we ingaan op de soorten die we tegenwoordig helaas regelmatig zien maar die eigenlijk niet geschikt zijn voor het moderne aquarium.

Uiteraard is er ook op deze avond weer ruimte voor alle vragen en discussie.

Zelf heb al vanaf 1970 professioneel ervaring met tropisch zoet en zeewater aquaria. Vanaf 1985 ben ik professioneel bezig met Koi en ik ben vele jaren achtereen naar Japan geweest.

 

Dinsdag 14 februari 20.00 uur: Dick Poelemeijer: Led verlichting voor vivaria

 

Deze lezing sluit aan op mijn artikel ‘Nieuws over ledverlichting’, dat in mei 2016 in HET AQUARIUM werd gepubliceerd. Voor de pauze, van deze avondvullende beamer presentatie, ga ik kort in op het fenomeen ‘fotosynthese’, op het ‘begrip licht’ in de ruimste zin en de invloed van de verschillende golflengten op de planten. Voorts volgt een uitleg over de begrippen: fotomorfogenese, fotosynthese, chlorofylsynthese en fotoperiodisme. Dan wordt er stilgestaan op de invloed van de blauwe en van de rode golflengten voor de planten en de begrippen met betrekking tot licht, zoals: ‘Kijklicht’ en ‘Groeilicht’ en het meten daarvan met een Luxmeter, een PAR-meter of een Kwantum sensor, ook wel Flux meter genoemd. De belangrijkheid van CRI (kleurweergave index), kleurtemperatuur, het aantal lumen en het spectrum, ofte wel de foto metrische gegevens van een lichtbron komen aan de orde.

Na de pauze gaan we ledverlichting ten opzichte van de ons bekende tl-verlichting bekijken en aan de hand van de verschillende criteria, zoals voor de pauze behandeld, met elkaar vergelijken. Aan de hand van een uitgewerkte afbeelding wordt een led nader bekeken en een SMD-led gemonteerd op een koellichaam. Dan hoe men HQL-lampen zou kunnen vervangen en daarna komen de led-verlichtingsmogelijkheden van de firma’s sera en Eheim ter sprake. Deze worden steeds vergeleken met een Tl-D, waarbij tevens een kostenvergelijking zal worden getoond. Ten slotte laat ik u kennismaken met de Philips LEDbuizen die in verschillende lengtematen verkrijgbaar zijn tegen bijzonder aantrekkelijke prijzen. Aan het slot van mijn lezing geef ik nog een korte toelichting en volgen er wat conclusies. De lezing wordt beëindigd met een praktijkvoorbeeld betreffende energiebesparing, waarvoor mijn eigen riparium als voorbeeld zal dienen.

 

Dinsdag 7 maart 20.00 uur: reisverslag Australië

 

Wim Heemskerk presenteert een lezing over een reis naar de Kimberly (NT) waar we vissen gevangen hebben. 
De lezing is wat algemener opgezet om ook iets van de natuur, vanggebieden maar ook over vogels, spinnen e.d te laten zien. 

Eventueel kan hij blauwoogjes of andere regenbogen meenemen als er interesse is.